IV. gimnazija „Marko Marulić“ iz Splita bila je domaćin treće mobilnosti u sklopu Erasmus + projekta „European Start-Up“ od 23. do 27. rujna 2019. godine. Naši gosti iz Portugala, Poljske i Litve došli su u kasnim večernjim satima te smo organizirali kratko upoznavanje u školi. Ubrzo su gosti sa svojim domaćinima otišli kućama i smjestili se jer je pred nama bio tjedan prepun zabave, izleta, novih iskustava i poznanstava.

Dan prvi

Prvo smo naše goste upoznali sa sadržajima IV. gimnazije te smo im približili naš obrazovni sustav. Nakon toga imali smo organiziranu radionicu „Istraživanje tržišta“ koja nam je svima bila vrlo zanimljiva. Uz dobru zabavu vrijeme nam je brzo prošlo. Nakon ručka slijedio je obilazak grada Splita, a ulogu vodiča imala je profesorica Marijana Munitić. Kako bismo se i sami bolje upoznali s našim gradom, gosti su uz pomoć svojih domaćina zaigrali izazov „Dan u Splitu“. U sklopu te igre trebali su pronaći najpoznatije lokalitete grada Splita te se fotografirati ispred njih. Većina je uspješno izvršila sve zadatke.

Dan drugi

U utorak smo se zaputili prema Dubrovniku, jednoj od najpoznatijih hrvatskih turističkih destinacija te smo obišli smo svjetski poznate zidine koje su javnost dodatno zainteresirale zbog snimanja poznatog serijala Igra prijestolja. Iako su gosti bili oduševljeni Dubrovnikom, plažom i morem, priznali su da im je Split ipak ljepši. Poslije ručka zaputili smo se u Makarsku, a posjetili smo i marijansko svetište Vepric.

Dan treći

Treći dan druženja proveli smo radno. Nakon obilaska Ekonomskog fakulteta Split, mladi studenti, koji svoje ideje razvijaju u studentskom poduzetničkom inkubatoru, ispričali su nam kako su došli do svojih ideja te kako se one razvijaju. Zatim smo i sami dobili zadatak osmisliti i prezentirati svoje ideje u radionici „Od ideje do realizacije“. Moramo priznati da su sve grupe imale maštovite i kvalitetne ideje te su veoma dobro osmislili način realizacije istih. Nadamo se da će neke od ideja uistinu i zaživjeti.

Također smo tu večer naše goste upoznali s hrvatskom kulturom i tradicijom. Zajedničku večeru, održanu u tvrđavi Gripe, svojim su nastupima uveličali KUD Jedinstvo, koje nam je predstavilo splitske tradicionalne plesove, te školski zbor IV. gimnazije „Marko Marulić“ pod mentorstvom profesora Tomislava Veršića. Nakon toga smo zauzeli plesni podij zajedno s našim gostima te ih upoznali s najpoznatijim hrvatskim pjesmama.

Dan četvrti

Sljedeći smo dan nastavili u radnoj atmosferi te smo izrađivali lokalne suvenire od lavande. Uslijedio je posjet Hrvatskoj gospodarskoj komori, a zatim opuštanje uz predivan pogled na Split s marjanske vidilice. Šetnju Marjanom nastavili smo do zoološkog vrta, a dan smo završili zajedničkim druženjem i odmjeravanjem snaga u odbojci.

Dan peti

Posljednji dan naše smo goste upoznali sa Skradinom, Šibenikom, Primoštenom te predivnim prirodnim ljepotama Nacionalnog parka Krka. Po povratku u Split organizirali smo posljednje zajedničko druženje s našim gostima koji su se u ranim jutarnjim satima morali zaputiti u Splitsku zračnu luku.

Nadamo se da je Hrvatska našim gostima ostala u najljepšem sjećanju. Mi smo sigurni da ćemo se ovih tjedan dana još dugo prisjećati kao i da će se iz ove mobilnosti razviti jedna lijepa i trajna prijateljstva.

This publication has been produced with the financial assistance of the European Commission under the Erasmus+ programme. This publication reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein. Publication free of charge.

No responses yet

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Gallery
IMG_1905 IMG_1878 IMG_1889 IMG_1894