IV. gimnazija Marko Marulić uključena je u Erasmus + projekt “Google Tools and Mobile Apps” zajedno s partnerima iz Grčke, Turske, Italije i Latvije. Prva mobilnost u Grčku realizirana je još u veljači 2020. godine, ali pandemija koronavirusa cijeli je svijet stavila na čekanje pa tako i naš projekt. Međutim, nakon strpljivog čekanja profesori su dobili “zeleno svjetlo” te su uspjeli organizirati drugu mobilnost čiji je domaćin bila upravo naša škola. Kako smo se proveli te što smo sve naučili i napravili, pročitajte u nastavku.

PRVI DAN
Prvi dan Erasmus projekta Google Tools and Mobile Apps započeli smo međusobnim upoznavanjem i raznim igrama kojima smo saznali nešto više o našim novim Erasmus prijateljima. Predstavljanje je proteklo u vedrom raspoloženju te smo svi rekli nešto o sebi i stvarima koje volimo ili ne volimo. Također smo saznali nešto više o talentima pojedinaca i ugodno razgovarali o zajedničkim temama kojih uistinu nije nedostajalo.Potom smo predstavili naše zemlje i ključna obilježja koja ih simboliziraju. Jedni smo drugima tako pokazali gdje živimo kao i koje su znamenitosti, to jest prepoznatljivosti naših krajeva. Poslije su uslijedile prezentacije o važnim svjetskim temama kao što su siromaštvo i ravnopravnost spolova što su ujedno jedni od Globalnih ciljeva održivog razvoja.

Nakon zanimljivog i poučnog prezentiranja, prošetali smo do Prve vidilice na Marjanu. Tamo smo napravili zajedničku fotografiju i tako obilježili prvi dan Erasmus tjedna. Međutim, to nije bio kraj prvog dana. Nakon pauze za jelo dobili smo novi zadatak koji smo s oduševljenjem prihvatili. Trebali smo obići neke poznate splitske lokacije, ispred istih se uslikati i tim fotografijama ispuniti zajedničku prezentaciju. Svi smo uspješno odradili zadatke i tako završili prvi dan Erasmusa. 

Ana Živaljić

DRUGI DAN
Drugi dan Erasmus+ projekta bio je rezerviran za posjet Zadru, Ninu i PP Vransko jezero. Ujutro smo krenuli prema Vranskom jezeru i zaustavili se na Mostu Krka kako bismo se svi zajedno slikali i uživali u prelijepom pogledu na rijeku Krku i Skradin. Došli smo do PP Vransko jezero i prošetali poučnom stazom na čijem nas je kraju čekao predivan pogleda na Vransko jezero i obližnje otoke.

Posjetili smo i Solanu Nin gdje su nas ljubazno ugostili i objasnili cijeli proces dobivanja soli iz mora. Ono što nam je bilo posebno zanimljivo jest činjenica da se u Solani Nin sol ne prerađuje, nema industrije i sve se obavlja ručno u plitkoj laguni dubokog Ninskog zaljeva. Razgledavanje smo završili kupujući razne proizvode od soli kao suvenire.

Odlučili smo razgledati i sam grad Nin u kojem smo pojeli naš ručak. Sljedeći na rasporedu bio je Zadar, jedan od naših jadranskih bisera ba koje smo izuzetno ponosni. U Zadru smo posjetili turističku atrakciju Pozdrav Suncu i poslušali glazbu Morskih orgulja, a zatim se prošetali samim gradom te sretni i zadovoljni vratili u Split.

Duje Bužančić

TREĆI DAN
Treći dan Erasmus + tjedna u Splitu proveli smo u posjetu udruzi MoSt. Ujutro smo se u prostorijama udruge upoznali s njihovim radom te zabavili uz razne društvene igre. Odigrali smo kviz na temu Održivih razvojnih ciljeva (Sustainable Development Goals) s kojima smo se već ranije upoznali. Taj dan naglasak je bio stavljen na ciljeve broj 1 i 2 stoga smo posjetili prihvatilište za beskućnike i socijalnu samoposlugu za potrebite u Splitu.

Navečer smo bili nagrađeni, ovisno o postignutim rezultatima na kvizu, te smo se družili u prostorijama škole uz hranu, pjesme i ples.

Matej Maroš

ČETVRTI DAN
Četvrti dan Erasmus+ programa, proveli smo u prirodi. U 9 sati krenuli smo iz Splita prema NP Krka. Tamo smo proveli nekoliko sati uživajući u ljepotama prirode.

Nakon toga posjetili smo i Šibenik, jedan od najstarijih hrvatskih gradova. Tijekom razgledavanja upoznali smo se s povijesti grada te čuli mnoge zanimljive priče o istom. Ovaj mali turistički grad u zadnje je vrijeme postao popularna turistička destinacija jer broji čak dva UNESCO zaštićena spomenika. Zatim smo se uputili prema Primoštenu.

Tamo smo imali pauzu za ručak i slobodno vrijeme koje smo proveli na plaži uz zalazak sunca. Za kraj dana, pri povratku, svratili smo u Trogir koji je jedinstveni primjer očuvanog romaničkog grada. Ovaj grad, zanimljiv u svakom pogledu, smješten je na malom otočiću u srednjoj Dalmaciji koji je s dva kamena mosta spojen s kopnom i s otokom Čiovo. Trogir je bogat kulturnopovijesnim spomenicima, a zbog neizmjerne ljepote i očuvanog povijesnog nasljeđa, upisan je na UNESCO popis svjetske baštine. Nakon obilaska grada vratili smo se u Split.

Lana Milanović-Litre

PETI DAN
Zadnji dan našeg druženja u Erasmus projektu započeli smo u osam sati u našoj školi. U učionici informatike izrađivali smo mrežnu stranicu našeg projekta, a za ručak smo otišli u Studentski centar.

Nakon ručka svi smo otišli na predavanje “Service Learning” koje je održala profesorica Daša Draganić na Ekonomskom fakultetu u Splitu. Predavanje je bilo vrlo zanimljivo i poučno te je na neki način zaokružilo cijelu priču o Globalnim ciljevima održivog razvoja.

Još malo smo uživali u zajedničkom druženju te se oprostili u nadi da će ovo Erasmus druženje prerasti u prava prijateljstva.

Lara Mijić

Tags:

No responses yet

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Gallery
IMG_1905 IMG_1878 IMG_1889 IMG_1894